6 Nisan 2025 18:42

Paris'te aşırı sağa karşı gösteri düzenlendi

Paris - Fransa'nın başkenti Paris'te, aşırı sağa karşı protesto gerçekleştirildi.

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller Partisi (EELV) ve gençlik örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen aşırı sağ karşıtı gösteri, Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi.

EELV lideri Marine Tondelier ile LFI Koordinatörü Manuel Bompard'ın da katıldığı gösteride "Le Pen, parayı iade et", "Kamu fonlarının zimmete geçirilmesi, kamu hizmetleri için daha az para demek. Le Pen'in mahkum edilmesi normal" ve "Skandal olan ceza değil, Le Pen'dir" yazılı pankartlar açıldı.

Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullanmaktan suçlu bulunan aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen için bugün başkent Paris'te düzenlenen mitinge tepki olarak gerçekleştirilen gösteride, "Hepimiz faşizm karşıtıyız" sloganı atıldı.

Gösteride, aşırı sağın, hukuk devletini tehdit ettiği ifade edilirken, Le Pen'in suçlu bulunduğu dava kapsamında kamu fonlarını iade etmesi istendi.

Üniversite öğrencisi gösterici Sydney Peyreplane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün buraya gelerek demokrasiyi, Cumhuriyeti savunmanın ve faşizmin iktidara gelmesine izin vermemenin önemli olduğunu düşündüm" dedi.

Peyreplane, Le Pen'in mahkeme kararına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"En başından beri 'Bir avro bile olsa kamu fonları zimmete geçirildiğinde, ömür boyu seçilme hakkı olmamalı' şeklindeki söylemi savunurken, şimdi (Le Pen'in) bunun siyasi bir karar olduğunu söylemesi son derece ironik. Bugün tam tersini savunuyor olması ise gülünç. Bu karar adil. Ayrıca yargının şimdiden, özellikle de seçilme hakkından men edilmesi gibi güçlü kararlar almış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz."

Marie-Josee Pepin ise "Marine Le Pen'in mahkum edilmesini desteklediğimi söylemek için bugün bu gösterideyim" diyerek, Le Pen'in, ülkesinin ihtiyaç duyduğu kamuya ait paraları zimmetine geçirdiğini dile getirdi.

Pepin, aşırı sağcı lider Le Pen'i kastederek, "Özellikle göçmen nüfusla ilgili konularda yargının çok hoşgörülü ve yumuşak davrandığını sürekli dile getiriyor. Ancak burada kendisi suçlu ve parayı bile bile aldı. Mahkum edilmeli, aday olamaz. Aynı şekilde, partisindeki kişiler de iktidara talip olamaz" ifadesini kullandı.

Le Pen'in, AB fonlarını zimmetine geçirmekten yargılandığı davada, Paris Ceza Mahkemesi, aşırı sağcı lider hakkında 31 Mart'ta, 5 yıl siyasi yasak getirilmesine; 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle gözetim altında geçirilmek üzere 4 yıl hapis ve 100 bin avro para cezasına hükmetmişti.

Mahkemenin kararı, Le Pen'in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, avukatları karara itiraz etmişti. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TİS taslağı yenilensin
600 bin kamu işçisinin talebi:

TİS taslağı yenilensin

Kamu işçilerinin enflasyon nedeniyle sadece 3 aydaki kaybı 5 bin liraya yaklaştı. Konfederasyonların iktidara sunduğu toplu sözleşme taslağındaki zam oranları daha şimdiden eridi. İşçiler, taslağın yenilenmesi ve onaylarına sunulduktan sonra pazarlık masasına götürülmesi çağrısında bulundu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Elektriğe yüzde 25 zam geldi.

Evrensel'i Takip Et